Нова възможност за финансиране на училищни проекти предлага програма “Учим заедно

...
Нова възможност за финансиране на училищни проекти предлага програма “Учим заедно
Коментари Харесай

Финансират нови училищни проекти по програма Учим заедно

Нова опция за финансиране на учебни планове предлага програма  “Учим дружно " на фондация “Заедно в час ". Второто издание на програмата търси планове, които оказват помощ за повишение на уменията за саморегулирано учене на учениците в прогимназиален стадий и насърчаване на техните социално-емоционални компетентности. Максималният размер на финансиране за утвърден план е до 30 000 лева, а за програмата могат да аплайват всички общински и държавни учебни заведения в България.

“Учим дружно " се осъществя за втора година от фондация " Заедно в час " с финансовата поддръжка на Фондация " Америка за България ". Програмата цели да подтиква учебните заведения да предложат и приложат работещи решения, които способстват за превъзмогване на съответни провокации в просветителната система с директно влияние върху уменията и триумфа на учениците. Тази година сътрудници на програмата са също Институт за проучвания в образованието и сайта prepodavame.bg.

Срокът за подаване на планови оферти е 10 май 2023 година на сайта https://zaednovchas.bg/uchim-zaedno/ За програмата могат да аплайват държавните и общински учебни заведения в Пловдив и страната с възпитаници от 5. до 7. клас. Одобрените планове би трябвало да бъдат изпълнени в рамките на  идната образователна година (2023/2024). Проектите могат да се подават независимо или в партньорство с друго учебно заведение или организация. Предимство в процеса на оценка получат концепциите, които имат явен проект и визия за стабилно развиване и след привършване на плана. 

“Все повече просветителни проучвания регистрират намалени университетски резултати и обществени умения на учениците след отдалеченото образование в цялата страна. Българските възпитаници мъчно учат сами, губят мотивация и нямат настройка за екипна работа и взаимно учене. Именно по тази причина и тази година с стратегия " Учим дружно “ търсим учебни планове, които оказват помощ на учениците да се оправят по-уверено и независимо с тези провокации в учебно заведение и по-късно. С финансовата поддръжка по стратегия “Учим дружно " желаеме да подтикваме учебните заведения да търсят нови и разнородни решения, да иновират с нови подходи и хрумвания, които по-късно да споделим и с по-широк кръг учебни заведения като положителни практики ", споделя Мариян Ранков, началник “Образователни планове " във фондация “Заедно в час ".

Какви планове могат да аплайват за програмата

Проектите за стратегия “Учим дружно " би трябвало да са ориентирани към възпитаници от 5. до 7. клас през образователната 2023/2024 година, в това число възпитаници с ниски университетски резултати и постоянно неявяване от учебно заведение. Всеки учебен план би трябвало да дава отговор на най-малко един от трите целта, които имат директна връзка с развиването на социално-емоционални умения в учениците - " Регулиране на напъните “, " Съвместно учене “ и " Търсене на помощ “. Едно учебно заведение може да кандидатства единствено с един план, който обгръща един или повече цели. 

Програмата търси планове и действия, които могат да се ползват необятно в системата на образованието и дават отговор на следните критерии:

Развиват социално-емоционални умения на учениците;

Помагат за регулирането на напъните на учениците;

Насърчават ученето в съдействие със съученици;

Насърчават търсенето и предлагането на спомагателна помощ от учители.

Подробности за всеки един от целите, информация за критериите за оценка на плановете, процеса на кандидатстване, допустимите разноски и още детайлности за програмата са налични на уеб страницата на програмата.

Повече по тематиката за саморегулирано учене и за какво е толкоз значима може да видите във видеото.

Платформа за саморегулирано учене

Краен артикул на всички действия и планове в стратегия " Учим дружно “ тази година ще е основаването на специфична Платформа за саморегулирано учене. Тя ще е налична гратис за просветителната общественост в България и ще разреши на учители и учебни заведения от цялата страна да задълбочат работата си за възстановяване уменията на учениците за саморегулирано учене. Платформата ще обезпечава:

Възможности за осъществяване на анкети за саморегулирано учене и разбор на резултатите;

Документиране и шерване на най-хубавите практики от опита на всички учебни заведения в стратегия " Учим дружно “;

Допълнителни запаси и благоприятни условия, свързани със саморегулирано учене.

Платформата ще бъде построена и поддържана от екипа на " Учим дружно “, с цел да се избегне в допълнение натоварване на учебните екипи.

Финансираните планове и “Учим дружно " до момента 

През предходната година шест учебни заведения от разнообразни области на страната реализираха планове, които способстват за наваксване на пропуските от пандемията с поддръжката на стратегия “Учим дружно ". Финансирани бяха планове на ОУ “Христо Ботев ", с. Румянцево, обл. Ловеч, ПМГ “Проф. Емануил Иванов ", гр. Кюстендил, ОУ “Васил Левски ", гр. Разград, ОУ “Светлина ", с. Тополица, обл. Бургас, СУ “Климент Охридски ", гр. Варна и 77 ОУ “Св. св. Кирил и Методий " кв. Филиповци, гр. София. 

В програмата през предходната година бяха получени общо 110 кандидатури от учебни заведения. Всички те бяха прегледани и оценени от експертно жури. Шестте учебни заведения финалисти най-силно впечатлиха журито и получиха финансиране в общ размер на близо 300 000 лева

Скоро резултатите и детайлности за всеки един от плановете ще бъдат налични на уеб страницата на “Учим дружно ".

 

За " Заедно в час "

Фондация “Заедно в час " към този момент 12 години работи за това всяко дете в България да има достъп до качествено обучение и опция да осъществя капацитета си, без значение от средата, в която живее, и социално-икономическия си генезис. Мисията на организацията е да развива нови учители, да поддържа учебни екипи и да построява партньорства за въвеждането на положителни практики в просветителната система. 

“Заедно в час " е основана по самодейност и с финансовата поддръжка на фондация “Америка за България " и е част от световната просветителна мрежа Teach For All.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР